İş Güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu

İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma zorunluluğu




iş+güvenliği+uzmanı+çalıştırma+zorunluluğu


İş güvenliği uzmanı çalışma zorunluluğu yılbaşından itibaren başlıyor. Ancak belgeli olanların kendi özel kurslarını açması ve yüksek ücret beklentisi patronları tedirgin etti. Endişeleri haklı bulan Çalışma Bakanlığı, yeni bir yönetmelik yayımladı: Uzmanların çalışma süreleri kısalıyor.



Yılbaşından itibaren çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan bütün işyerleriyle 50 ve daha fazla çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam etmek zorunda. Bu tarihe kadar yapılması gereken sadece bir sınav kaldı. Uzman sayısını bu tarihe kadar artırmak çok da mümkün değil. İş güvenliği uzmanlığına talebi karşılayabilmek için çalışma süreleri azaltıldı.

Önceki yönetmeliğe göre az tehlikeli sınıfta toplam çalışan başına ayda en az 10 dakika, tehlikeli sınıfta 15 dakika ve çok tehlikeli sınıfta en az 20 dakika iş güvenliği uzmanı çalıştırılması gerekiyordu.



SÜRELER KISALTILDI


Yönetmelikte yapılan değişiklikle bu süreler kısaltıldı. Yeni düzenlemeye göre; az tehlikeli sınıf en az 6 dakika, tehlikeli sınıfta en az 8 dakika ve çok tehlikeli sınıfta en az 12 dakika uzman hizmeti alınması gerekecek. Yani yönetmelikteki değişiklik öncesinde 60 çalışanı bulunan bir süpermarket, ayda 10 saat iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundayken, bu süre 6 saate indirildi. Bu sayede iş güvenliği uzmanı için yüksek miktarlar ödemek zorunda kalan işverenlerin maliyetlerinin de azalacağı hesabı yapılabilir.


UZMAN DA ETKİLENDİ


Bunun yanında ayrıca önceki yönetmeliğe göre, kısmi süreli iş sözleşmesiyle istihdam edilen iş güvenliği uzmanının hizmet verdiği iki işyeri arasında geçen süre de çalışma süresi içinde sayılıyordu. Ancak bu sürenin hangi işveren tarafından ödeneceği gibi bazı sorunlar ortaya çıktığı için bu hüküm kaldırıldı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte artık kısmi süreli çalışan iş güvenliği uzmanları da yalnızca sözleşmelerinde belirtilen süreler kapsamında ücret alabilecekler.


5 BİN LİRA MAAŞ KORKUTTU


İŞ güvenliği uzmanı sayısının az, iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunan işyeri sayısının çok olması, bu hizmetin fiyatını da çok yükseltti. Ortalama 60 çalışanı bulunan işyerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli için aylık ortalama 5 bin TL fiyat verilmesi, işverenleri korkutuyor. Bu nedenle sürelerin azaltılması, maliyetleri de düşürecek.





Aksam.comtr

Okay Güray Bülbül

MobilOSGB